یکی از عناصر اصلی فناوری الکترونیک چاپی جوهر مورد استفاده در چاپ است، جوهرهای رسانا به عنوان پرکاربردترین جوهر در این صنعت به کار میرود، محققان دانشگاه امیرکبیر جوهر رسانا بر پایه نانو ذرات نقره تولید کردند.
به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، الکترونیک چاپی به معنای کاربرد تکنولوژی چاپ بر روی بسترهای انعطافپذیر برای ساخت دستگاههای الکترونیکی فناوری نوظهوری است که با سرعت خیره کنندهای در حال ظهور است و در زمینههای مختلف از بهداشت و سلامت گرفته تا تبلیغات، خودروسازی، حملونقل، انرژی و الکترونیک کاربرد دارد و به طور مداوم سرمایهگذاری در این حوزه رو به افزایش است.
یکی از عناصر اصلی فناوری الکترونیک چاپی جوهر مورد استفاده در چاپ است که پرکاربردترین و عمومیتریننوع آن جوهرهای رسانا است.
جوهرهای رسانا برای فرایندهای خاصی طراحی و با توجه به هدف نهایی تولید، اجزاء با ویژگیهای مورد نظر در آنها به کار گرفته میشود.
انتخاب مواد رسانا عمدتاً با توجه به خاصیت فیزیکی مورد نیاز تعیین میشود. استفاده از نانوذرات فلزی از عوامل ایجاد خاصیت رسانایی در جوهرهای رسانا هستند. در میان نانوذرات فلزی، نانو ذرات نقره به دلیل رسانای بالاتر، هزینه مقرون به صرفه و پایداری بیشتر در مقابل اکسیداسیون متداولترین ماده مورد استفاده در جورهای رساناست.
جوهرهای رسانای نانو نقره برای ساخت مدارهای با ولتاژ کم و به ویژه خازنها، مقاومتها و حسگرهای زیستی مورد استفادهاند.
حسگرهای خودرو شامل حسگرهای کیسه هوا، سوخت، ترمز و برخی اتصالات داخلی با این جوهرها چاپ شده هستند.
الگوهای رسانا و با کیفیت بالا روی بسترهای پلیمری منعطف، امیدبخش استفاده از این بسترها در دستگاههای الکترونیکی با هزینه کم و در مساحت زیاد است.
سعید قدیمی، فرهاد شریف، سعید مزینانی و علیمحمد بازرگان محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر مجریان این طرح هستند.