محققان پژوهشکده محیط زیست جهاد دانشگاهی موفق به معرفی یک پلیمر ضد رسوب برای تصفیه بهتر آب شدند.
فریبا استوار، پژوهشگر پژوهشکده محیط زیست جهاد دانشگاهی در گفتوگو با ایسنا، ضمن اعلام این مطلباظهار کرد: کوپلیمر استایرن- مالئیک انیدرید را به عنوان یک ماده انتی اسکالانت در دستگاههای تصفیه آب اسمز معکوس معرفی کرده است،گفت: این پلیمر می تواند بازده غشا در این دستگاهها را تا حد قابل توجهی بالا ببرد و حذف ناخالصی آب را به ۹۹درصد برساند.
وی افزود: غشاهای سیستمهای تصفیه آب اسمز معکوس به سرعت دچار گرفتگی و رسوب میشوند. این مساله دستگاههای تصفیه در مناطقی که ناخالصی و شوری آب بسیار بالا دارند، یک مشکل بسیار جدی است زیرا غشا به طور مرتب به تعویض نیاز پیدا میکند.
استوار ادامه داد: امروزه با توجه به فرایندهای تصفیه بر پایه غشا مانند روشهایی از قبیل اسمز معکوس، میکروفیلتراسیون، نانو فیلتراسیون، الترا فیلتراسیون، الکترودیالیز و غیره، استفاده از موادی مانند آنتیاسکالانتها که از تشکیل رسوبها در حین فرایند تصفیه جلوگیری کرده و با از بینبردن هسته اولیه، باعث افزایش راندمان روش مورد نظر میشود، از نقطه نظر صنعتی بسیار مهم و حائز اهمیت است.
وی افزود: هدف از این طرح، سنتز ۴ نوع آنتیاسکالانت برپایه پلیمر شامل پلیآکریلیک اسید، پلیآسپارتیک اسید، پلیمالئیک انیدرید و پلیاستایرن- مالئیک انیدرید، بررسی عوامل موثر در این سنتز و استفاده از آنتیاسکالانتهای سنتز شده در سیستم اسمزمعکوس به عنوان ضد رسوب است.
استوار ادامه داد: در پژوهشها سنتز آنتیاسکالانتهای آزمایشگاهی به روش پلیمریزاسیون رادیکالی و با بررسی پارامترهای تاثیرگذار از قبیل نوع و غلظت آغازگر، نوع حلال، زمان و دمای انجام پلیمریزاسیون، بهترین فرمولاسیون سنتز مشخص شد.
وی خاطرنشان کرد: در مرحله دوم از آنتیاسکالانتهای سنتز شده به عنوان ضد رسوب در سیستم اسمزمعکوس استفاده شد و تاثیر پارامترها بررسی شد.
پژوهشگر پژوهشکده محیط زیست جهاد دانشگاهی تصریح کرد: نتایج نشان داد که استفاده از آنتیاسکالانتها سبب افزایش راندمان تصفیه با استفاده از سیستم اسمزمعکوس شده و با افزایش طول عمر غشاء و جلوگیری از ایجاد رسوب روی غشاء اسمز معکوس، زمان استفاده از این سیستم را افزایش میدهد.
وی افزود: بررسی عوامل موثر نیز نشان داد که غلظت آنتی اسکالانت سنتزی تا مقدار مشخصی سبب افزایش راندمان شده و سپس تاثیر کمی دارد. هم چنین نتایج نشان داد که دما اثر منفی داشته و به علت نبود مبدل حرارتی و افزایش دما، منافذ غشاء باز شده و املاح معلق شده توسط آنتی اسکالانت از غشاء عبور میکنند و افزایش pH اثر نامطلوبی بر کارایی سیستم اسمز معکوس داشته و راندمان سیستم را کاهش میدهد.
استوار گفت: درنهایت با مقایسه آنتیاسکالانتها و بررسی راندمان هرکدام، این نتیجه حاصل شد که با استفاده از کوپلیمر استایرن- مالئیک انیدرید، راندمان حذف TDS و EC بالای ۹۹درصد بوده و نسبت به آنتی اسکالانتهای سنتزی، دارای راندمان بالاتر و کارایی بیشتری است، بطوریکه در مدت زمان بیشتری میتوان از این آنتی اسکالانت در سیستم اسمز معکوس با گرفتگی کمتر غشاء استفاده کرده و پس از عبور از سیستم RO ، آبی با مقدار مجاز EC و TDS تخلیه به آبهای سطحی تصفیه کرد.